Bokför EU-försäljning och redovisa rätt moms med OSS.

Från och med 1 juli 2021 införs nya regler som innebär att fler företag som säljer varor och tjänster till icke beskattningsbara personer, exempelvis privatpersoner, kan bli skyldiga att registrera sig för moms i köparens land. Säljer du elektroniska tjänster till privatpersoner i andra EU-länder har du från och med januari 2015 möjlighet att använda dig av Skatteverkets tjänst för momsredovisning, Mini One Stop Shop (MOSS). Tjänsten är till för att underlätta din momsredovisning, om du väljer att inte använda dig av MOSS behöver du registrera dig för moms i varje land du säljer i.
Med vår integrationsplattform så kopplar du upp dig på vår tjänst Mini One Stop Shop (MOSS) som filtrerar, konterar och bokför rätt momssats – oberoende vilket försäljningsland. 

Hur fungerar tjänsten?

Filtrering

Styr villkoren hur försäljningsunderlaget ska segmenteras ner på försäljningskanal, land och andra regler. Smidigt och effektivt.

Kontering

Uppsatta filtreringsverktyg styr hur försäljningen slutligen ska konteras i ekonomisystemet för att det ska bli rätt.

Redovisning

Struktur är nyckelordet och med denna uppsättning så är du i goda händer för att redovisningen skall kunna hanteras rätt.

Hur strukturerar jag upp detta för att det ska bli korrekt?

Skapa en översikt på vilka länder ni säljer till för att ha ett bra underlag i vidare dialog med externa parter och leverantörer.

Konsultera din redovisningsansvarig för att lägga upp en strategi och kontoplan för de länder som ni ska sälja till.

Ta kontakt med de plattformsleverantörer ni använder för mer information om vilka eventuella verktyg, möjligheter och förutsättningar som finns till hands. Det är säljsystemets (e-handel, marknadsplats etc.) ansvar att debitera rätt momssats baserat på vilket land köparen befinner sig i. KodAkuten mappar sedan denna information och förmedlar den vidare till ert affärssystem för vidare hantering och för att underlätta samanställning till Skatteverket.

Tänk på att stöd och information om olika system nu ändras väldigt snabbt, så läs mer om aktuell kompatibilitet för just ert system. Just nu har vi stöd för Fortnox enbart, dock är vi på gång för andra moderna ekonomi/bokföringssystem. Tilläggstjänsten One Stop Shop (OSS) beställer ni längre ner här på denna sida.

Efter beställningen planeras implementeringen in i samråd med KodAkuten för att få en så stabil och trygg tjänst som underlättar den nya lagen som träder i kraft 1 Juli 2021.

Efter beställningen planeras implementeringen in i samråd med KodAkuten för att få en så stabil och trygg tjänst som underlättar den nya lagen som träder i kraft 1 Juli 2021.

Fortnox stödjer nya OSS.

Vår tekniska lösning för One Stop Shop (OSS) ger dig möjlighet att sätta villkor hur försäljningsunderlag ska segmenteras ner på försäljningskanal, land och andra regler för att sedan skickas in på rätt konto i ert ekonomisystem. Rapportunderlag för försäljning tas ut från ert ekonomisystem för vidare hantering. Notera att underlag från er försäljningskanal måste vara korrekt med rätt momssats beroende på land köparen befinner sig för att underlag skall kunna skickas in rätt i ert ekonomisystem. Vi implementerar detta för er och får igång integrationen för att ni ska ha en trygg och säker bokföring gällande EU-försäljningen.

Vill du nyttja tjänsten? Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.